کار درمانی ذهنی و مزایای آن

· 1 min read
کار درمانی ذهنی و مزایای آن

هدف از کاردرمانی ذهنی بهبود ضعف های کودکان در انجام کارهای ضروی و روزمره و تقویت توانمندیهای آن ها برای بهبود کیفیت زندگی آن ها و حضور موثرتر در جامعه است. کاردرمانی ذهنی به تکنیک‌هایی گفته می‌شود که بیشتر در مورد کمک به کودکان کم توان ذهنی و خانواده‌های آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع برنامه‌هایی که در کاردرمانی ذهنی برای هر کودک تدوین می‌شود به رابطه ذهن کودک کم توان با جسم، حرکت و گفتار او بسیار دقت شده و در همین راستا تمرینات آماده می‌شود. اختصاصا روی جنبه های شناختی( توجه، حافظه، حل مسأله، کاردهای اجرایی) متمرکز است.


درواقع خلاقیت بالای یک درمانگر کمک می‌کند تا سخت‌ترین تمرینات و پیچیده‌ترین تکنیک‌ها، برای فرد ناتوان ساده و قابل اجرا شود و به مرور وارد چرخه فعالیت‌های روزانه زندگی او شود. کاردرمانی به عنوان یکی از رشته‌های توانبخشی است که در سه حوزه ذهنی، جسمی و روانی تعریف می‌شود. این رشته با قدمت صد ساله خود به افرادی از قبیل کودکان و یا افراد سالمند آسیب دیده، کمک می‌کند تا از عهده کارهای معمول و روزمره خود برآمده و تا حدی استقلال عمل پیدا کنند. اگر در سن سه سالگی، کودک در درک دستورالعمل های ساده دچار مشکل شود یا وقتی از او خواسته می شود کاری ساده انجام دهد دچار سردرگمی شود، والدین باید با پزشک یا متخصص اطفال مشورت کنند. اگر بعد از سه سالگی به نظر می رسد رشد شناختی کودک به طور قابل توجهی کندتر از همسالانش است، والدین باید با یک متخصص کودکان مشورت کنند. ابزارهای خاص این افراد به آنها کمک می کند که خیال خانواده این بیماران پیرامون داشتن تمام امکانات برای بهبود وضعیت آنان راحت شود.
بین 18 ماهگی تا سه سالگی، کودکان نوپا به مرحله “حسی – حرکتی” نظریه توسعه شناختی پیاژه رسیده اند که شامل تفکر ابتدایی است. به عنوان مثال، آنها حضور اشیا و افراد را درک می کنند، از نظر بصری جابجایی اجسام را دنبال می کنند و شروع به استفاده از ابزار و اشیا می کنند. کودکان نوپا برای استقلال بیشتر تلاش می کنند، که می تواند برای والدین ایمنی آنها را به چالش بکشد. آنها همچنین نظم و انضباط و رفتار مناسب و نامناسب را درک می کنند و مفاهیم کلماتی مانند “لطفا” و “متشکرم” را درک می کنند.
کاردرمانی در اختلال یکپارچگی حسی با هدف قرار دادن کودکان در معرض تحریک حسی به روشی ساختاریافته و برنامه ریزی شده عمل می کند. و به بچه اجازه می دهد تا احساسات را به طور موثرتری پردازش کرده و نسبت به آن ها واکنش نشان دهد.متخصصین کاردرمانی خیابان دماوند تهران به تدریج فعالیت ها را با چالش و پیچیدگی بیشتری برای کودک فراهم می کنند. به این ترتیب از طریق تکرار، سیستم عصبی کودک مبتلا سازمان یافته تر به احساسات و حرکات پاسخ می دهد.
شما نیز می‌ توانید به مراکز بسیار معتبر مراجعه نمایید و از افرادی که در آنجا از عنوان کاردرمانگر فعالیت می‌ کنند کمک بخواهید. در مورد تعداد جلسات به کاردرمانگر اعتماد کنید و سعی کنید نهایت همکاری را با تیم درمان داشته باشید. هر کدام از این مهارت‌ها پایه و زیربنای رفتارها و توانایی‌های اساسی زندگی هستند که به فرد کمک می‌کنند که فعالیت‌های روزمره زندگی خود را به راحتی انجام دهند.
اگر آنها ابزاری برای اطمینان از برآورده شدن نیازهای شما ندارند ، می توانند به عنوان یک نیروی کمکی عمل کنند و شما را در دریافت کمک های لازم همیاری کنند. همانند سایربخش های کاردرمانی ، هدف اصلی کاردرمانی ذهنی کمک به افراد در مشارکت هرچه بیشتر در فعالیتهای روزمره است. کاردرمانگر فردی متخصص است که به افراد کم توان و ناتوان کمک می‌کند تا بتوانند با استفاده از تکنیک‌های کاردرمانی تا حد قابل قبولی به روال عادی زندگی خود بازگردند. این افراد با داشتن دانش کافی از جسم و روان انسان پس از ارزیابی کامل بیمار، برنامه‌ای برای آموزش وی تدوین می‌کنند. این برنامه‌ها متناسب با سن و نوع اختلال فرد کم توان بوده و تا حد زیادی علاقه بیمار نیز در آن درنظر گرفته می‌شود.
در نتیجه افرادی که در این مهارت‌ها با نقص روبرو باشند نمی‌توانند بسیاری از فعالیت‌های خود را انجام دهند. همین موضوع باعث می‌شود که استقلال خود را از دست داده و کیفیت زندگی آن‌ها کاهش یابد. از آنجایی که بیماری‌ها به دو دسته جسمانی و روانی قابل تقسیم هستند، کاردرمانی هم برای بررسی بیماری‌های مختلف به دو بخش کاردرمانی جسمانی و کاردرمانی در بیماران روان قابل تقسیم‌بندی می‌باشد. کاردرمانی در بیماران روان هم به دو بخش بزرگسال و کودکان قابل تقسیم‌بندی است که به کاردرمانی در بیماران روان بخش کودکان کاردرمانی ذهنی هم می‌گویند.
محدوده توجه آنها باید با افزایش سن افزایش یابد، از اینکه بتوانند در شش سالگی به مدت 15 دقیقه روی یک کار تمرکز کنند تا 9 سالگی به یک ساعت برسند. شاید برای شما هم این سوال به وجود بیاید که تفاوت کاردرمانگر با فیزیوتراپ چه می باشد. پس از انجام ارزیابی لازم است کاردرمانگر اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای کودک تعیین کند. برای مثال ممکن است درمانگر هدف درمان را تقویت حافظه به صورتی که فرد بعد از 8 جلسه بتواند 5 کلمه مختلف را به خاطر بسپارد بیان کند. اهداف باید با توجه به مشکلات فرد و همچنین در نظر گرفتن نگرانی‌های خانواده و خود فرد تعیین شود.
در حالی که کودکان تمایل دارند به موضوعات در یک زمینه فکر کنند، نوجوانان می توانند همه چیز را از دریچه های پیچیده تری ببینند. نوجوانان خود و دیگران را با واژه های متمایزتر و پیچیده تر توصیف می کنند و به راحتی می توانند مشکلات را از منظرهای مختلف بررسی کنند. اینکه فرد بتواند درک کند که شخصیت افراد یک طرفه نیست یا اینکه موقعیت های اجتماعی بسته به دیدگاه افراد می تواند تفسیرهای متفاوتی داشته باشد به نوجوان اجازه می دهد روابط بسیار پیچیده تری با افراد دیگر داشته باشد. ثانیاً، هنگام گذر از دوران نوجوانی، افراد بهتر می توانند در مورد ایده های انتزاعی فکر کنند.
مرکز ما با دو شعبه (کلینیک توانبخشی پایا) و (کلینیک توانبخشی غرب تهران) در تهران، بیش از ۱۵ سال سابقه بعنوان یکی از بهترین مراکز کاردرمانی ذهنی تهران آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشد. کاردرمانی ذهنی در منزل یکی دیگر از خدمات کاردرمانی می باشد که در مرکز کاردرمانی ذهنی دکتر صابر انجام می گیرد. مربیان با تجربه مرکز کاردرمانی دکتر صابر به ارائه خدمات کاردرمانی ذهنی در محیط منزل می پردازند و با انجام تمرینات مهارت های ذهنی به تقویت حافظه، بهبود توجه و افزایش سرعت پردازش اطلاعات در کودکان کمک می کنند.  کاردرمانی ذهنی در منزل  موجب تقویت مهارت های ذهنی کودکان و افزایش سرعت بهبودی در کودکان با نیاز های خاص می گردد.
کاردرمانگر هر چیزی را که مانع انجام فعالیت های طبیعی فرد باشد تغيير میدهد. در نوع کار فرد تغییراتی میدهد تا بهتر بتواند از عهده وظیفه های محوله خویش برآید. ابزارهای خاصی به شخص میدهد تا او با کمک آن ها بتواند بهتر کارهایش را انجام دهد و مهارت های شخص را در انجام فعالیت هایش افزایش میدهد.
این دانش به آنها کمک می کند تا مهارت هایی را که برای زندگی مستقل در مبتلایان به اوتیسم و سایر اختلالات رشد وجود دارد را ارتفاء دهند. کاردرمانگر هر چیزی را که مانع انجام فعالیت های طبیعی شخص باشد تغییر میدهد. کودک در طول زندگی خود از مراحل مختلف عبور می‌کند مانند گذار از یک مقطع تحصیلی به مقطع دیگر یا پیدا کردن شغل در هر مرحله از زندگی کودک با فعالیت و تجربیات جدیدی مواجه می‌شود که ممکن است کودک را دچار چالش کند. استفاده از رویکرد های شناختی باعث می‌شود کودک در هر مرحله از استراتژی شناختی مناسبی استفاده کند. تعمیم دهی به توانایی فرد در انجام هر آنچه که در محیط درمانی آموخته در یک محیط و فعالیت دیگر گفته می‌شود.
کاردرمانی شاخه ای از توانبخشی است که به افراد در هر سنی که دارای مشکلات جسمی، حسی یا شناختی هستند کمک می کند. کاردرمانی می تواند به آنها در بازیابی استقلال در همه زمینه های زندگی کمک کند. همانطور که در ابتدای نوشته اشاره کردیم کاردرمانی بر استفاده از فعالیت‌های هدفمند برای درمان افراد مختلف متمرکز است و از آنجایی که عمده فعالیت‌های کودک در قالب بازی است، استفاده از بازی درمانی می‌تواند به پیشرفت و بهبودی فرد کمک کند. رویکرد بازی درمانی معمولا به صورت تلفیقی با سایر روش‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد تا کارآیی و اثربخشی مناسبی به همراه داشته باشد.
سوم، در دوران نوجوانی افراد بیشتر در مورد فرایند تفکر خود یا فراشناخت فکر می کنند. اگرچه بهبود توانایی های فراشناختی مزایای فکری مهمی را به همراه دارد، اما یک محصول جانبی بالقوه منفی این پیشرفت ها، تمایل نوجوانان به ایجاد نوعی خودمحوری است. اول، در دوران نوجوانی افراد به جای اینکه فکر خود را به آنچه وجود دارد محدود کنند، بهتر از کودکان می توانند به آنچه ممکن است فکر کنند. در حالی که تفکر کودکان به اینجا و اکنون متمرکز است – یعنی به چیزها و رویدادهایی که آنها می توانند مستقیماً مشاهده کنند – نوجوانان می توانند فرضیات را نیز در نظر بگیرند.
هدف از کاردرمانی ذهنی کودکان شناسایی نقاط ضعف کودک در انجام کارهای ضروی و روزمره و بهبود توانایی های کودک در جهت زندگی بهتر و ارتباط قوی تر با جامعه است. کاردرمانگر در این حوزه سعی می کند با ایجاد تغییراتی در محیط زندگی و کار فرد سعی در بهبود مهارت های فرد در ایجاد ارتباط موثر با آن ها دارد. در نظر داشته باشید که بسیاری از اختلالات جسمی و ذهنی با هم وجود دارند و به ندرت پیش می‌آید که یک کودک فقط از اختلالات جسمی یا ذهنی رنج ببرد. به همین دلیل بسیاری از اختلالات جسمی مانند فلج مغزی و سندروم داون در این لیست دیده می‌شود. از طرفی دیگر تعداد اختلالاتی که می‌توانند از خدمات کاردرمانی ذهنی استفاده کنند بسیار زیاد است و لیست کامل آن ها در این نوشته نمی‌گنجد، بنابراین در صورت نیاز باید به مراکز معتبر کاردرمانی مراجعه کنید تا ارزیابی‌های لازم را به عمل آورند. کاردرمانی ذهنی بر اساس مراحل تکاملی کودکان و تاخیرهای رشدی به وجود آمده در آن ها تحت تاثیر اختلالات گوناگون ، بدنبال کمک به کودک جهت کسب حداکثر توانایی و استقلال و کاهش فاصله ی سن رشدی و تقویمی در کودکان است.